CAT MUM

Predstavili ste si niekedy, aké by to bolo, keby sme si vymenili život so zvieratami? Oni by nám vládli, starali sa o nás, prípadne nám rozkazovali?

Dúfam, že nie som jediná, ktorej občas napadnú aj takéto myšlienky. Myslím, že máme s nimi niečo spoločné, nie sme len živé bytosti, ale vlastníme jedinečnú osobnosť, ktorú nám nemôže nikto vziať. Každý jeden z nás sa niečim líši od toho druhého. Zvieratá aj ľudia majú rôzne povahy, lenže mnohé typy ľudí alebo isté druhy zvierat sa neustále škatulkujú. Prečo je tomu tak? Na instagrame som dostala skvelú otázku, “aký mám názor na to, ako ľudia rozprávajú o mačkách, že sú lenivé, falošné a podobne“, rada by som ňou rovno nadviazala k môjmu kocúrkovi Jellyovi.

Nesúhlasím s ľuďmi, ktorých názor je práve taký, ako bola kladená otázka. Od Jellyho som sa naučila, pravý opak. Oni sú natoľko inteligentné, že pokiaľ niečo chcú, tak veľmi dobre vedia, ako to dosiahnúť. Nie je to prefíkanosť, hovorí sa tomu, ich rozum a naša láska. Tým, aký vzťah k nim vedieme, si oni na oplátku vedia nájsť cestu k splneniu ich túžob. Ide len o našu pozvoľnosť. Keď im zrazu niečo dovolíme, čo sme zväčša zakazovali, zapamätajú si to a začnú to činiť nonstop. Naučia sa, že sa dáme zlomiť a prídu na svoj princíp ako dosiahnuť ich ciele. (Veľmi šikovní zmrdi, hh)

Napríklad, keď som bývala u kamarátov, ktorí mali dvoch kocúrov, tak moc neriešili, to, že im behali po kuchynskej linke alebo po stole. Povedali mi len toľko, že kedysi im to zakazovali a po čase to už prestali riešiť. Nechápala som, som si stále hovorila, že takto to u mňa nemôže dopadnúť. Tiež sme Jellymu zakazovali chodiť na miesta, kde sa pracovalo s jedlom. A čo sa stalo? Nakoniec sme mu to raz dovolili a odvtedy si vykračuje po kuchyni ako kráľ. (Jelly’s Kingdom doslova :).) To, že ho milujeme, je samozrejmé. Je to naše zlatíčko s ktorým sa nikdy nenudíme. 

Moja rada? To čo im zakážete, tak im už nikdy nedovoľte. Len toľko by som vedela poradiť k výchove týchto krpátkov. 

Jelly je pre mňa veľmi výnimočný kocúr. Od malička som sa starala o niekoľko zvierat a medzi nimi bolo aj mnoho kočičiek. Boli to domáce mačky, žiadne šľachtené ani obvzlášť zaujímavé, len obyčajné mačičky. Za to, boli neskutočne prítulné, vonkové mačky si veľmi vážia ľudskú prítomnosť. Smutným osudom týmto kočičkám bolo, že keď už dožili svoj čas, tak odišli. A to doslova mi niekam odišli, nijako som sa s nimi nemohla rozlúčiť..ani som len vtedy nevedela, že nastala takáto chvíľa. Len sa vybrali dožiť niekam inam. Po tom, čo sa mi to stalo dvakrát po sebe, tak som už odmietala vlastniť mačku. Bála som sa, že by to dopadlo rovnako. Lenže nakoniec sa ku mne dostala jedna čierna, ktorú mám teraz na SR. Moji rodičia ju našli v lese, presnejšie ona našla ich a odvtedy je naša. Je úplným opakom Jellyho. Nepríde mi taká múdra a vnímavá, možno je to tým, že som s ňou neni každý deň v roku a prehliadla som jej stránky osobnosti. Alebo to bude naozaj šľachtením zvierat, čím čisto-krvnejšie, tým múdrejšie. Nie som žiadny znalec, píšem vám len moje názory a pohľady na veci, ktoré som spozorovala. 

S Jellym som zažila nemálo zvláštnych situácií. Horko ťažko som natočila video o jeho zaujímavostiach. (Rozhodne to nie sú všetky, ešte sa toho v ňom veľa skrýva.) A prečo tak ťažko? Natáčala som ho už druhý raz a mohla by som aj tretí.. bola som nervózna nielen z toho, že mám rozprávať do kamery, ale aj z Jellyho, pretože bol neposedný a musela som ho stále podplácať! (Takže si ho užite, zabavte sa a verím, že vám Jelly zlepší deň:).) Pre mňa už len trošku tréningu s natáčaním spolu s kecaním, a budem v tom hádam čoskoro lepšia.

Menší tip na záver? V jednom článku, ktorého zdroj si už nepamätám, som čítala zaujímavú vec. A to, že mačky si myslia, že ich chceme otráviť. Hlavne, keď im dáme misku s vodou vedľa misky s jedlom. Autor v článku doporučil, aby sa miska s vodou premiestnila ďalej od jedla. Ja som to skúsila a dopadlo to tak, že odvtedy Jelly vypije za deň plnú misku s vodou, pričom mu ju celý deň dolievam. Ale k tomu sa nevzdal ani lašovania do pohárov, umývadla alebo vane, kde tiež rád okoštuje vodu. Dúfam, že nemá močové problémy, i keď mi to je podozrivé aj z takéhoto pohľadu, keďže zrazu začal takto veľa piť.

Ak máte nejaké zvieratá, skúste posunúť misky a napíšte mi ako to dopadlo, som zvedavá na vaše postrehy.  

Vaša M.

Pridaj komentár